Sinds 1 juli 2023 heeft er een ingrijpende verandering plaatsgevonden in de oncologische en antibiotische zorg in België, met de mogelijkheid van behandelingen thuis. Wat voorheen exclusief in ziekenhuizen werd uitgevoerd, kan nu plaatsvinden in de comfortabele omgeving van thuis, onder toezicht van ziekenhuisartsen.
De Commissie voor Overeenkomsten tussen Ziekenhuizen en Ziekenfondsen heeft in samenwerking met vertegenwoordigers van artsen, verpleegkundigen en apothekers de structurele uitbreiding van thuisbehandeling onderzocht in de oncologie en antibiotische therapie.
De behandeling omvat intraveneuze antibiotica gedurende minimaal 5 dagen en parenterale toediening als onderdeel van antikankerbehandelingen gedurende minimaal 3 dagen. Deze evolutie biedt patiënten de kans om hun dagelijkse activiteiten voort te zetten terwijl ze effectieve zorg ontvangen.
Naast het feit dat het budgetneutraal is voor de patiënt, dekt de verzekering verschillende kosten:
De behandeling kan worden uitgevoerd in verschillende omgevingen, zoals een privéwoning, een rusthuis of een instelling voor mensen met een handicap. Deze aanpak moet worden goedgekeurd door een specialist en in samenwerking met de huisarts van de patiënt. De coördinatie van thuiszorg en de verdeling van taken tussen interne en externe zorgverleners zullen worden verzorgd door het ziekenhuisteam.
Het is belangrijk op te merken dat thuisbehandeling onderhevig is aan strikte criteria voor kwaliteit en veiligheid van zorg. Dit houdt samenwerking in tussen verschillende zorgverleners, zoals het medische team in het ziekenhuis, het thuiszorgteam, artsen en apothekers. Het is essentieel te benadrukken dat de patiënt altijd het recht behoudt om thuiszorg te weigeren, zonder enige verplichting.
Deze nieuwe zorgorganisatie, geëvalueerd voor haar processen en kosten, opent de deur naar andere vormen van thuisbehandeling. België betreedt een tijdperk waarin hoogwaardige zorg zich uitstrekt buiten de ziekenhuismuren, met hoop en comfort voor de patiënten.
Meer informatie