Tijdens het EONS 2023-congres vond een door MSD-gesponsorde sessie plaats met als thema de behandeling van endometriumcarcinoom met immuuntherapie (IO) en tyrosinekinaseremmers (TKi’s). De sessie werd voorgezeten door Silvia Mazzanti en afgetrapt door Vicky Makker met een presentatie over de huidige behandelingsmogelijkheden bij endometriumcarcinoom. Daaropvolgend gaf sessievoorzitter Silvia Mazzanti een presentatie over de bijwerkingen die optreden bij IO en TKi-combinatiebehandeling en hoe deze gemanaged kunnen worden. De afsluitende presentatie werd verzorgd door Jorgina Serra Lopez en betrof de uitdagingen bij patiënteducatie en de voorbereiding van de behandeling bij endometriumcarcinoom.
Dr. Vicky Makker is arts en associate professor bij het Weill Cornell Medical Center in New York (Verenigde Staten). Als hoofd van de afdeling endometriumcarcinoom in haar ziekenhuis deelde zij haar expertise met de sessiebezoekers in de vorm van een overzicht van het therapeutische landschap bij gevorderd/recidief endometriumcarcinoom. In 2020 werden wereldwijd 417.000 nieuwe gevallen van endometriumcarcinoom vastgesteld, en overleden 97.000 vrouwen aan deze vorm van kanker.1 Endometriumcarcinoom is de enige gynaecologische kanker waarvan de incidentie en mortaliteit toeneemt.2 Bij een vroege diagnose is de ziekte goed behandelbaar, maar wanneer endometriumcarcinoom pas in een laat stadium wordt gediagnosticeerd is de 5-jaars overleving slechts 17%.3 De huidige eerstelijns standaardbehandeling voor primair gevorderd of recidief endometriumcarcinoom bestaat uit carboplatine/paclitaxel, maar de langetermijnuitkomsten van deze behandeling zijn slecht.4 De introductie van IO in de vorm van PD-1-remmers als pembrolizumab, durvalumab, dostarlimab en avelumab heeft de behandelingsmogelijkheden voor endometriumcarcinoom verbeterd.5-8 Behandelingen met IO kunnen serieuze neveneffecten met zich meebrengen, waardoor zorgverleners hier beducht op moeten zijn en eventueel dosisverlagingen kunnen overwegen.
Verpleegkundige en onderzoeker Silvia Mazzanti (Istituto Europeo Di Oncologia, Milaan, Italië) gaf vervolgens een presentatie over hoe deze neveneffecten van IO en een eventueel aanvullende TKi-behandeling gemanaged kunnen worden. Om de neveneffecten van deze behandelingen te begrijpen, is het belangrijk om de werkingsmechanismen van de geneesmiddelen goed te begrijpen. Daarvoor zijn informatieve en efficiënte opleidingsmogelijkheden nodig. Patiënten moeten de juiste hulpmiddelen aangereikt krijgen om bijwerkingen vroeg te kunnen identificeren en rapporteren. Tijdige behandeling van bijwerkingen kan voorkomen dat een behandeling vroegtijdig stopgezet wordt, waardoor een duurzame respons waarschijnlijker wordt. Tot slot moeten zorgprofessionals hun opgedane kennis met elkaar delen, zodat alle betrokken zorgverleners beschikking hebben over up-to-date kennis over nevenwerkingen, en deze zo beter kunnen managen.
Jorigina Serra Lopez is oncologieverpleegkundige alsmede PhD-student in het Hospital de la Santa Creu i Sant Pau in Barcelona, Spanje. Serra Lopez sloot de sessie over IO en TKi’s bij endometriumcarcinoom af met een presentatie over de uitdagingen waar oncologieverpleegkundigen tegenaanlopen wanneer ze patiënten informeren en voorbereiden op een behandeling voor endometriumcarcinoom, bijvoorbeeld met IO en TKi’s.