Tijdens de collaboratieve sessie van het EONS en de European Bone Marrow Transplantation (EBMT)-organisatie op het EONS 2023-congres werden verschillende presentaties gegeven over chimere antigeenreceptor (CAR)-T-celtherapie en stamceltransplantatie. De sessie werd voorgezeten door voormalig EONS-voorzitter Johan de Munter. De eerste presentatie werd verzorgd door Amy Tooley en ging over het werkingsmechanisme van CAR-T-celtherapie. Daarna werd een presentatie gegeven door Matthias Helberg over de uitkomsten van CAR-T-celtherapie en hoe deze behandeling door patiënten ervaren wordt. Vervolgens vertelde Dila Basci over haar recent afgeronde promotieonderzoek, waarin de rol van een mobiele applicatie in de ondersteunde zorg voor patiënten die een stamceltransplantatie ondergaan werd onderzocht. De afsluitende presentatie werd gegeven door Audrey O’Halloran, die over een opleidingstraject voor verpleegkundigen die betrokken zijn bij CAR-T-celbehandelingen vertelde.
Amy Tooley is verpleegkundig specialist beenmergtransplantatie en vertegenwoordiger van EBMT. In haar presentatie gaf ze een overzicht van CAR-T-celbehandeling, waarbij ze onder andere toelichtte hoe CAR-T-celtherapie werkt, hoe dit type behandeling de kliniek heeft bereikt en welke stappen genomen worden tijdens CAR-T-celtherapie. Daarnaast gaf ze een overzicht van de uitkomsten van de CAR-T-celbehandelingen die tot op heden in haar ziekenhuis (Southampton) zijn uitgevoerd. Tot slot besprak Tooley de huidige klinische studies naar CAR-T-celtherapie en de toekomstige plannen en ontwikkelingen omtrent CAR-T-celtherapie.
Verpleegkundig specialist hemato-oncologie Matthias Hellberg (Kantonsspital St. Gallen, Zwiteserland) sprak over de behandelingsuitkomsten en –ervaringen bij CAR-T-celbehandeling, met de nadruk op de behandeling van multipel myeloom. Hellberg vertelde dat een CAR-T-celbehandeling lang duurt en erg belastend kan zijn voor de patiënt. Voor de meeste patiënten wegen de voordelen echter op tegen de nadelen. Patiënten hebben goede begeleiding nodig tijdens de CAR-T-celtherapie en hebben daardoor veel baat bij de ondersteuning van een ervaren verpleegkundige.
Dila Basci (Istanbul University-Cerrahpasa, Turkije) heeft onlangs haar promotieonderzoek afgerond. In dit onderzoek heeft ze de rol bestudeerd van een mobiele applicatie bij de ondersteuning van patiënten die een hematopoëtische stamceltransplantatie ondergaan. Het doel van het onderzoek was om een app te ontwikkelen waarmee ondersteunende zorg geleverd kan worden aan patiënten die een stamceltransplantatie ondergaan. Daarbij werd de effectiviteit van de app bij het monitoren van de zorgbehoeften, stressniveaus en kwaliteit van leven van de patiënten onderzocht. Het onderzoek betrof volwassen patiënten die in het bezit waren van een smartphone en voor de eerste keer een autologe of allogene stamceltransplantatie ondergingen. De resultaten van het onderzoek zijn recentelijk gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Neurological Sciences.1
De laatste presentatie in de sessie over CAR-T-celtherapie werd verzorgd door Audrey O’Halloran van het St. James ziekenhuis in Dublin, Ierland. Tijdens de presentatie vertelde zij over de opleiding die in haar ziekenhuis wordt aangeboden aan verpleegkundigen die werken met patiënten die een CAR-T-celbehandeling ondergaan. Deze cursus is meerdere malen geëvalueerd met behulp van vragenlijsten, waarna de resultaten van deze evaluaties zijn geanalyseerd. Cursisten waardeerden met name het deel van de cursus waarin de behandeling gesimuleerd werd en gaven aan zelfs meer tijd te willen besteden aan het oefenen van praktische vaardigheden in een gesimuleerde setting. Na de cursus hadden de deelnemers er voldoende vertrouwen in dat ze goede zorg zouden kunnen leveren aan patiënten die een CAR-T-celbehandeling ondergaan.