Het RESTART-programma: gepersonaliseerde opvolging voor verpleegkundigen en patiënten in remissie van borstkanker

november 2023 Psychologie Isabelle Van Lint

Het RESTART-programma van het Jules Bordet-instituut in Brussel biedt een multidisciplinaire en gepersonaliseerde opvolging aan patiënten in remissie van borstkanker, met inbegrip van consultaties, lichamelijke activiteiten, kinesitherapie en educatieve workshops. De eerste deelnemers sloten zich in januari 2022 aan bij het project en namen deel aan workshops over de voordelen van lichamelijke activiteit en voeding.

Caroline Defays, een verpleegkundige « survivorship » aan het Jules Bordet Instituut in Brussel, benadrukt het belang van begeleiding op elke stap van de strijd tegen kanker, zowel tijdens de antikankertherapie als bij de hervatting van het sociale en professionele leven na de behandelingen.

Met verbeteringen in screening en behandeling neemt het aantal overlevenden voortdurend toe. Desondanks vereisen de aanhoudende gevolgen van kanker en de behandeling ervan voortdurende ondersteuning. Het Jules Bordet Instituut biedt daarom begeleiding gericht op een algehele en gepersonaliseerde aanpak om patiënten te helpen vertrouwen en autonomie terug te winnen.

Het multidisciplinaire RESTART-programma is bedoeld voor vrouwen in remissie van borstkanker die de afgelopen 3 maanden zijn gestopt met chemotherapie, chirurgie en radiotherapie. Dr. Polastro, coördinator van survivorship-projecten, benadrukt dat deze aanvullende begeleiding naast medische zorg een sneller en duurzamer herstel bevordert.

Drie fasen

Het RESTART-programma verloopt in drie fasen. De eerste fase omvat een survivorship-consultatie door Caroline Defays en Dr. Polastro om de specifieke behoeften van de patiënt te bepalen. Vervolgens neemt de patiënt deel aan educatieve workshops over onderwerpen zoals voeding, terugkeer naar werk, seksualiteit en ouderschap. Er wordt ook een fysiek revalidatieprogramma aangeboden, met groepslessen pilates, yoga en cardiovasculaire training.

Patiënten kunnen ook de ‘Resilience’ mobiele app gebruiken, ontwikkeld in samenwerking met het Gustave Roussy Instituut in Villejuif (Frankrijk), om toegang te krijgen tot wetenschappelijke informatie via artikelen, video’s en podcasts.

Het project, gestart in januari 2022, is bedoeld om te blijven bestaan. De feedback van de eerste deelnemers zal helpen de voordelen van het programma voor hun welzijn en kwaliteit van leven te evalueren. Deze evaluatie zal bijdragen aan het verbeteren van het programma en het definiëren van een duurzaam organisatiemodel.

De voorwaarden om deel te nemen aan het RESTART-programma zijn:

• gediagnosticeerd zijn met gelokaliseerde borstkanker;

• gestopt zijn met chemotherapie, chirurgie en radiotherapie in de afgelopen 3 maanden;

• en behandeld worden in het Jules Bordet Instituut.

Het RESTART-programma is ontwikkeld in samenwerking met Oncobulle, een netwerk van gespecialiseerde zorginstellingen voor nazorg bij kanker.

Lees meer

Meer info op de website van Jules Bordet