Hoe kijken verpleegkundigen naar medisch begeleid sterven?

januari 2024 Psychologie Diede Smeets

Als (oncologie)verpleegkundige word je geregeld geconfronteerd met de dood. Hoewel iedereen vroeg of laat met sterven te maken krijgt, kan de attitude jegens overlijdens sterk verschillen op basis van de sociale, culture of economische achtergrond. Medische zorg is vrijwel altijd gericht op het verlengen van het leven, maar soms is dit niet meer mogelijk of zelfs ongewenst. Medisch begeleid sterven treft niet alleen de patiënt en zijn naasten, maar heeft ook impact op de zorgverleners die bij dit proces betrokken zijn. In een nieuwe studie is onderzoek gedaan naar de ervaringen van verpleegkundigen bij medisch begeleid sterven. De resultaten zijn onlangs gepubliceerd in de Journal of Clinical Nursing.

Medisch begeleid sterven is een complex onderwerp, zowel vanwege de emotionele lading die het met zich meebrengt als door de morele vraagstukken die aan de kwestie hangen. Onder leiding van verpleegkundige Heather Bustin (University of Canterbury, Christchurch, Nieuw-Zeeland) werd een onderzoek uitgevoerd naar hoe verpleegkundigen hun werk met betrekking tot medisch begeleid sterven ervaren. 

Systematisch literatuuronderzoek

Het onderzoek bestond uit een systematische literatuurreview volgens de PRISMA-richtlijn, waarbij meerdere elektronische databanken doorzocht werden voor kwalitatieve studies uit Nieuw-Zeeland, Australië of Canada. In totaal werden 7 studies gevonden en toegevoegd aan de analyse, waarna centrale thema’s en subthema’s werden bepaald om basis van de resultaten.

12 thema’s

Uit de analyse kwamen 12 subthema’s naar voren, die konden worden ingedeeld in 4 centrale, overkoepelende thema’s. Over het algemeen concludeerden de onderzoekers dat verpleegkundigen het complex vinden om een keuze te maken over het wel of niet deelnemen aan medisch begeleid sterven. Deze keuze werd vaak beïnvloed door morele, filosofische en sociale standpunten en omstandigheden.

Thema 1: Ontmoediging op professioneel vlak

Het eerste overkoepelende thema wat werd geïdentificeerd in de analyse was de ontmoediging die verpleegkundigen op professioneel vlak ervaarden. Daarbij werden de volgende subthema’s opgemerkt:

  • De wetten en richtlijnen omtrent medisch begeleid sterven zijn soms onduidelijk en verpleegkundigen hebben het gevoel niet voldoende opleiding te hebben ontvangen over dit onderwerp;
  • Verpleegkundigen willen ‘goede dingen’ doen en patiënten geen kwaad doen, wat gevoelsmatig tegen medisch begeleid sterven ingaat;
  • Bijdragen aan medisch begeleid sterven heeft negatieve consequenties voor de verpleegkundige, zoals emotioneel lijden, stress, vermoeidheid en burn-out.

Thema 2: Aanmoediging op professioneel vlak

Naast ontmoedigende factoren op professioneel vlak, zijn er ook punten die voor bijdrage aan medisch begeleid sterven spreken. Binnen dit thema kwamen de volgende subthema’s aan het licht:

  • Verpleegkundigen gaven aan hun patiënten te willen ondersteunen in hun keuze en het belangrijk te vinden dat patiënten controle hebben over hun eigen gezondheid;
  • Men wilde fysiek of psychologisch lijdende patiënten helpen door ze van dit lijden of de daarbij komende angsten te verlossen;
  • Medisch begeleid sterven is een relatief nieuw onderwerp binnen de zorg, waardoor sommige verpleegkundigen het zien als een interessante mogelijkheid om een verschil te maken in de zorg.

Thema 3: Ontmoediging op persoonlijk vlak

Medisch begeleid sterven heeft niet alleen op professioneel vlak een invloed, ook het persoonlijke leven van een verpleegkundige kan een positieve of negatieve invloed hebben op hun standpunt jegens dit onderwerp. Binnen het thema ontmoediging op persoonlijk vlak werden de volgende thema’s geïdentificeerd:

  • Voor sommige verpleegkundigen was de verantwoordelijkheid en het schuldgevoel dat bij medisch begeleid sterven optrad sterker dan het gevoel dat aan de wens van de patiënt was voldaan;
  • Sommige verpleegkundigen ondersteunden medisch begeleid sterven niet vanuit hun geloof of culturele achtergrond. Het is niet aan de mens om de beslissen over leven en dood, zo vonden sommige verpleegkundigen;
  • De mening van buitenstaanders over het bijdragen aan medisch begeleid sterven was voor sommige verpleegkundigen een reden om niet bij dit proces betrokken te willen zijn.

Thema 4: Aanmoediging op persoonlijk vlak

Het laatste thema betrof aanmoedigende factoren die verpleegkundigen op persoonlijk vlak ervaarden, waarbij de volgende subthema’s werden gezien:

  • Volgens sommige verpleegkundigen zijn de wensen van de patiënt het meest belangrijk, en moet de verpleegkundige respect hebben voor de keuze van de patiënt;
  • Sommige verpleegkundigen hadden in hun persoonlijke invloedssfeer gevallen van lijden en ‘slecht’ overlijden meegemaakt, waardoor ze positiever aankeken tegen medisch begeleid sterven;
  • Tot slot waren er verpleegkundigen waarbij een bijdrage aan medisch begeleid sterven voldoening gaf, omdat ze de wensen van de patiënt hadden gerespecteerd en hiervoor waardering ontvingen van (de naasten van) de patiënt. Deze waardering werd vaak al voor het moment van overlijden uitgesproken.

Conclusie

Uit deze systematische literatuurreview is gebleken dat verpleegkundigen het onderwerp medisch begeleid sterven complex vinden, en dat sociale, culturele, morele en filosofische factoren hun standpunt kunnen beïnvloeden. Verpleegkundigen zouden graag meer aandacht zien voor medisch begeleid sterven tijdens hun opleiding, zodat ze beter geïnformeerd zijn en meer zelfvertrouwen hebben tijdens gesprekken over het onderwerp.

Palliatieve zorg Vlaanderen heeft in 2013 een brochure over medisch begeleid sterven uitgebracht. Deze is hier te vinden.

Bent u als oncologieverpleegkundige uitgesproken voor- of tegenstander van medisch begeleid sterven, en zou u uw standpunt graag toe willen lichten in CancerCare? Stuur dan een mail naar redactie@cancercare.be.

Bron

Bustin H, Jamieson I, Seay C, et al. A meta-synthesis exploring nurses’ experiences of assisted dying and participation decision-making. J Clin Nurs 2023; online ahead of print.