De bezorgdheid over een terugval van kanker achtervolgt bijna alle overlevenden van deze ziekte, maar voor 30 tot 50% van hen wordt deze angst ernstig en pathologisch. Professor in de psychologie Josée Savard, verbonden aan het CHU de Québec – Université Laval, stelt een innovatieve gids voor die tot doel heeft therapeuten en patiënten te begeleiden bij het omgaan met deze overweldigende angst.
In samenwerking met de psychologen Aude Caplette-Gingras, Lucie Casault en Jennifer Hains van het CHU de Québec – Université Laval biedt de gids een therapeutische benadering in vier sessies, ontworpen om gemakkelijk te worden geïntegreerd in zorgomgevingen. Onderverdeeld in twee delen leidt de handleiding therapeuten stap voor stap en biedt waardevolle hulpbronnen voor de deelnemende patiënten.
De angst voor terugval doet zich vaak voor na het einde van de behandelingen, wanneer patiënten minder begeleiding krijgen van het medische team. Voor degenen die hier constant mee te maken hebben, zijn de triggers talrijk, variërend van fysieke symptomen tot externe gebeurtenissen die de ziekte in herinnering brengen. Josée Savard benadrukt het belang van het temmen van de onzekerheid, een sleutelaspect van de interventie, en het ontkrachten van mythen zoals stress of positief denken als oorzaken van kanker.
De benadering legt ook de nadruk op het aannemen van een realistisch optimisme, waarbij patiënten worden aangemoedigd om alle waarschijnlijke scenario’s te overwegen, terwijl ze de hoop op het beste cultiveren. Er wordt gewaarschuwd voor een mogelijke tijdelijke toename van de angst aan het begin van de psychotherapie, maar deze geleidelijke blootstelling is bedoeld om patiënten te helpen vermijding te voorkomen, een neiging die vaak wordt waargenomen bij degenen die de terugval vrezen.
Door de symptomen te rationaliseren en objectiever te analyseren, kunnen patiënten beter onderscheid maken tussen verontrustende signalen en normale signalen. Hoewel de psychotherapiegroep niet beweert de angst voor terugval volledig te elimineren, streeft het ernaar deze te verminderen en de kwaliteit van leven van de deelnemers te verbeteren.
Dit programma, ontwikkeld aan het CHU de Québec – Université Laval, wordt nog steeds aangeboden aan kankeroverlevenden als onderdeel van hun zorg. Een subsidie van het Fonds de soutien à l’innovation sociale heeft ook psychologen in heel Québec opgeleid. Hoewel de gids momenteel beschikbaar is in het Engels, kan de Franse versie van de behandelingshandleiding op verzoek worden verkregen bij de auteurs.
Geconfronteerd met de emotionele complexiteit rond de angst voor terugval van kanker, biedt deze gids een praktische en verhelderende benadering voor Belgische verpleegsters die werkzaam zijn in de oncologische zorg en op zoek zijn naar middelen om hun patiënten te begeleiden in dit delicate emotionele proces.