België spreekt internationaal woordje mee als het om innovaties op gebied van kankeronderzoek gaat

februari 2024 Zorginnovatie Willem van Altena

Europa speelt een opmerkelijke rol op het wereldtoneel van innovaties in verband met kanker. Uit een recente studie van het Europees Octrooibureau (EOB), officieel bekend als het European Patent Office (EPO), blijkt dat de 27 EU-landen een leidende rol spelen in kankerinnovaties, wel op respectabele afstand van de Verenigde Staten. Tussen 2002 en 2021 komt bijna de helft van alle kankerinnovaties daar vandaan. Binnen Europa neemt Duitsland de koppositie in, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Zwitserland en Nederland. China is intussen sterk in opkomst als het gaat om kankerinnovaties.

Wereldwijde inzet

De studie, getiteld ‘Patents and innovations against cancer’, onthult een stijging van 70 procent in innovatieve technologieën gericht op kanker tussen 2015 en 2021, gemeten aan de hand van het aantal internationale octrooifamilies (IPFs). Deze toename getuigt van de wereldwijde inzet van kennispartners om de ziekte op vernieuwende wijze te bestrijden, met meer dan 140.000 gepubliceerde uitvindingen in de afgelopen vijftig jaar die deze groei illustreren.

Naast de studie heeft het EPO een nieuw online platform, ‘Technologies combatting cancer’, geïntroduceerd. Dit platform vergemakkelijkt het doorzoeken van relevante octrooidatabases met vooraf gedefinieerde zoekopdrachten en bevat meer dan 140.000 uitvindingen waarop de studie is gebaseerd. Het dient als een waardevol hulpmiddel voor wetenschappers dat hen kan voorzien van technische informatie en inzichten om onderzoek te stimuleren.

Philips

Buurland Nederland onderscheidt zich niet alleen op Europees niveau maar wereldwijd, met een aanzienlijke bijdrage van meer dan 8 procent aan alle internationale octrooifamilies afkomstig van Europese aanvragers. Philips, dat zich vooral richt op de diagnose en behandeling van kanker, is verantwoordelijk voor meer dan de helft van deze bijdragen. Nederland werkt ook gericht samen met andere landen, zoals tijdens een recente innovatiemissie naar India, om kennis te delen rond de inzet van AI bij kanker.

De rol van universiteiten, onderzoeksinstellingen en startups is cruciaal in de bijdrage aan kankerinnovaties. In Belgie zijn het met name de universiteiten van Gent, Leuven en Antwerpen die een belangrijke rol spelen. Dergelijke instituten dragen substantieel bij met hun octrooiaanvragen. De resultaten van de studie benadrukken volgens het EOB duidelijk het potentieel van kankerinnovaties om levens te redden. Vernieuwende ontwikkelingen in de oncologie hebben wereldwijd al meer dan vijf miljoen levens gered, wordt becijferd in de studie.

Deep Finder Tool

Het EOB besteedt speciale aandacht aan innovatieve startups. Met de Deep Tech Finder-tool worden die letterlijk in kaart gebracht. Ruim 7.800 Europese startups zijn terug te vinden op een landkaart, inclusief filters voor 17 verschillende aan kanker gerelateerde technologieën. Dit hulpmiddel ondersteunt investeerders en potentiële partners bij het vinden van nieuwe kankertechnologieën binnen de ‘deeptech-sector’. België doet het goed: van de in totaal 1.340 startups die zich richten op kanker bevinden zich er 55 in ons land. Daarbij valt op dat Gent (15 startups) duidelijk de meest innovatieve stad van België is.

Meer informatie

Raadpleeg de gehele studie hier

Bekijk de Deep Tech Finder om te zien waar innovaties plaatsvinden