Positieve impact van gewichtsverlies op biomarkers voor progressie prostaatkanker bij actieve surveillance

november 2024 Uitgelicht Niels Elbert

Patiënten met prostaatkanker bij wie de tumor klein en weinig agressief is, kiezen samen met hun behandelend arts en verpleegkundig specialist steeds vaker voor een afwachtend beleid (‘active surveillance’).1 Ondanks de voordelen van deze aanpak, moet een aanzienlijk deel van de patiënten die actief gevolgd worden uiteindelijk een definitieve behandeling, zoals een operatie of bestraling, ondergaan vanwege ziekteprogressie.

Insuline en glucose

Er zijn aanwijzingen dat overgewicht en obesitas gerelateerd zijn aan een verhoogd risico op ziekteprogressie bij prostaatkanker.2 Mensen met overgewicht of obesitas zijn minder gevoelig voor lichaamseigen insuline, waardoor de opname van glucose uit het bloed afneemt. Het is bekend dat insuline en glucose een belangrijke rol spelen in de groei van tumorcellen en dat prostaatkankercellen overexpressie van insulinereceptoren vertonen.3

PALS

Bij patiënten met prostaatkanker die tevens overgewicht of obesitas hebben en die actief gevolgd worden, gaat gewichtsverlies mogelijk gepaard met een verbetering in de bloedwaarden van biomarkers voor glucoseregulatie die gerelateerd zijn aan progressie van prostaatkanker. Dit werd nader onderzocht in de Prostate Cancer Active Lifestyle Study (PALS).4

Studieopzet

PALS was een gerandomiseerd onderzoek dat is uitgevoerd in de VS.4 Mannen met prostaatkanker (graad-groep 1 of 2, stadium ≤T2a en PSA-waarde <20 ng/ml) en overgewicht of obesitas (BMI ≥25 kg/m2) bij wie een afwachtend beleid werd gevoerd, werden gerandomiseerd tussen de interventie- of de controlegroep. De interventie bestond uit een individueel dieet- en bewegingsprogramma gedurende 6 maanden. Deelnemers in de controlegroep volgden eenmalig een bijeenkomst waarin de Amerikaanse richtlijn voor voeding en lichaamsbeweging werd besproken. De belangrijkste uitkomstmaat was de verandering in de bloedwaarden van biomarkers voor glucoseregulatie (nuchtere plasmaglucose, C-peptide, insuline, ‘insulin-like growth factor 1’ [IGF-1], ‘insulin-like growth factor-binding protein 3’ [IGFBP-3], adiponectine en ‘homeostasis model assessment’ [HOMA]) na 6 maanden.

Resultaten

In totaal voltooiden 100 van de 117 gerandomiseerde patiënten met prostaatkanker het onderzoek. Het percentage gewichtsverlies bedroeg gemiddeld 7,1% in de interventiegroep, tegenover 1,8% in de controlegroep (verschil [95%-BI]: -6,0 kg [-8,0 tot -4,0]). De gemiddelde procentuele verandering in de bloedwaarden van insuline (-23,0% vs. +6,9%), C-peptide (-16,0 vs. +7,5%) en de HOMA-index (-25,0% vs. +6,4%) was statistisch significant hoger in de interventiegroep, vergeleken met de controlegroep (alle p-waarden ≤0,003). Voor de overige biomarkers werden geen verschillen gevonden tussen beide groepen.

Conclusie

Een individueel dieet- en bewegingsprogramma leidt bij patiënten met prostaatkanker die tevens overgewicht of obesitas hebben en die actief gevolgd worden niet alleen tot gewichtsverlies, maar ook tot een verbetering in de bloedwaarden van diverse biomarkers voor glucoseregulatie die gerelateerd zijn aan progressie van prostaatkanker.

Referenties

  1. Mahal BA, Butler S, Franco I, et al. Use of active surveillance or watchful waiting for low‐risk prostate cancer and management trends across risk groups in the United States, 2010-2015. JAMA 2019;321:704‐6.
  2. Bhindi B, Kulkarni GS, Finelli A, et al. Obesity is associated with risk of progression for low‐risk prostate cancers managed expectantly. Eur Urol 2014;66:841‐8.
  3. Cox ME, Gleave ME, Zakikhani M, et al. Insulin receptor expression by human prostate cancers. Prostate 2009;69:33‐40.
  4. Wright JL, Schenk JM, Gulati R, et al. The Prostate Cancer Active Lifestyle Study (PALS): a randomized controlled trial of diet and exercise in overweight and obese men on active surveillance. Cancer 2024;130:2108-19.