Articles

Hervorming van het verpleegkundig beroep

Tijdschrift CancerCare - jaargang 2, nummer 4, augustus 2024

Diede Smeets MSc

Het verpleegkundig beroep wordt hervormd. Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke heeft de hervormingen kortgeleden aangekondigd. Als onderdeel van de hervorming is een nieuwe leer- en zorgladder opgesteld, waarin 6 profielen gedifferentieerd zijn op basis van de verschillende opleidingsniveaus van verpleegkundigen. Daarnaast zijn nieuwe definities opgesteld voor het verpleegkundig beroep, krijgen verpleegkundigen meer autonomie én wordt het makkelijker voor verpleegkundigen om verpleegkundige zorg te delegeren naar niet-verpleegkundigen. Elsie Decoene (BVVS en VVRO) vertelt waarom de hervorming er moest komen, wat haar bijdrage aan de hervorming was en welke effecten de hervorming mogelijk zal hebben op de verpleegkundige praktijk.

Lees verder

De hervorming van het verpleegkundig beroep

Tijdschrift CancerCare - jaargang 2, nummer 4, augustus 2024

Diede Smeets MSc

Als voorzitter van de BVVS en bestuurslid van de VVRO weet Elsie Decoene, MSc, als geen ander tegen welke uitdagingen (oncologie)verpleegkundigen aanlopen bij de uitoefening van hun beroep. In het kader van haar werk voor de VVRO en de BVVS heeft Elsie mee kunnen denken over de adviezen die vanuit de Federale Raad Verpleegkunde en de taskforce aan Minister Vandenbroucke zijn gepresenteerd over de hervorming van het verpleegkundig beroep. Cancercare sprak Elsie over hoe de hervormingen tot stand zijn gekomen, wat deze hervormingen voor het verpleegkundig beroep gaan betekenen en hoe er door de verpleegkundigen in het veld naar de aangekondigde hervormingen gekeken wordt.

Lees verder

Weer genieten van eetmomenten: het smaaksturingsproject van AZ Alma

Tijdschrift CancerCare - jaargang 2, nummer 3, juni 2024

Diede Smeets MSc

Patiënten met kanker kunnen last krijgen van een verminderde eetlust en met als gevolg ondervoeding. Een gezonde voedingstoestand is echter belangrijk voor de behandeluitkomsten en verbetert daarnaast de kwaliteit van leven tijdens het behandeltraject. In AZ Alma is een nieuw smaaksturingsproject van start gegaan met financiële ondersteuning van de Stichting tegen Kanker. Griet Van Parys is diëtiste oncologie in het AZ Alma en ondersteunt onder andere oncocoach en verpleegkundige Isabelle Janssens bij het verbeteren van de voedingstoestand van patiënten met kanker. Samen vertellen zij over het nieuwe smaaksturingsproject.

Lees verder

Raconteurs van eindelevensverhalen: aanvullende spiritueel-existentiële zorg door Amfora en UZ Gent

Tijdschrift CancerCare - jaargang 2, nummer 2, april 2024

Diede Smeets MSc

Spiritueel-existentiële zorg is de vierde pijler van palliatieve zorg, naast fysiek, emotioneel en sociaal welbevinden. Sommige palliatieve patiënten willen nog graag hun gevoelens en gedachten over het leven, het afscheid en de dood delen met hun naasten, maar willen hun geliefden daar niet emotioneel mee belasten. Amfora leidt zorgverleners en vrijwilligers op tot eindelevensverhalenschrijvers (raconteurs). Zij leggen het verhaal vast van mensen die zich in de laatste levensfase bevinden door ziekte of ouderdom. In een nieuw project, gesteund door Stichting tegen Kanker, werken Amfora en UZ Gent samen om een draaiboek op te stellen voor het implementeren van dit zorgaanbod, zodat het optekenen van eindelevensverhalen breder toegankelijk wordt in de praktijk van ziekenhuizen. Michèle Morel van Amfora en verpleegkundig specialist oncologie Michiel Daem van het UZ Gent vertellen over het project en over de rol van oncologieverpleegkundigen bij de optekening van eindelevensverhalen.

Lees verder

Pijnzorg bij kinderen door het speciale pijnteam van UZA

Tijdschrift CancerCare - jaargang 2, nummer 1, februari 2024

Diede Smeets MSc

Sinds 2 jaar wordt in het universiteitsziekenhuis Antwerpen (UZA) een pijnteam voor kinderen ingezet om het procedureel comfort van kinderen te waarborgen en te verhogen. De aanpak van het pijnteam voor kinderen berust op 4 belangrijke pijlers: het voorkomen van pijn (pijnmanagement of pijnbestrijding), het omleiden van de aandacht van het kind door middel van afleiding, het bevorderen van ontspanning en het gevoel van controle geven door middel van overleg. Het pijnteam wordt ziekenhuisbreed ingezet en ondersteunt ook de afdeling kinderoncologie van het UZA.

Lees verder

In gesprek over seksualiteit bij AYA’s met kanker: “Ik had kanker, maar was ook explorerende tiener”

Tijdschrift CancerCare - jaargang 1, nummer 2, december 2023

Diede Smeets MSc

Veel mensen vinden het ongemakkelijk en lastig om over seksualiteit te spreken. Ook in de kankerzorg kunnen gesprekken over seksualiteit nog taboe zijn. Adolescenten en jongvolwassenen (‘adolescents and young adults’, AYA’s) bij wie de diagnose kanker gesteld wordt bevinden zich vaak nog volop in de seksuele ontwikkeling. Hun ziekte en het gebrek aan informatie en communicatie over seks bemoeilijkt deze ontwikkeling. Tijdens EONS 2023 sprak Hans Neefs van Kom op tegen Kanker samen met Sophia Sleeman, bij wie op 18-jarige leeftijd de diagnose lymfoom werd gesteld. Na haar ziekte is ze zich in gaan zetten voor andere jonge mensen met kanker. Sinds ongeveer 7 jaar is ze werkzaam voor verschillende Nederlandse kankerorganisaties, waaronder het AYA ‘Jong & Kanker’ Zorgnetwerk en Stichting Jongeren en Kanker. In de rol van jeugdambassadeur van de Association of European Cancer Leagues (ECL) vertelde Sophia tijdens EONS openhartig over de impact die haar diagnose had op haar seksuele ontwikkeling.

Lees verder

Verpleegkundige én patiënt: een gesprek tussen twee EONS-voorzitters

Tijdschrift CancerCare - jaargang 1, nummer 2, december 2023

Diede Smeets MSc

Virpi Sulosaari is niet alleen oncologieverpleegkundige, opleider, onderzoeker en president van de European Oncology Nursing Society (EONS), maar heeft zelf ook kanker gehad. Hierdoor weet zij als geen ander wat belangrijk is in de kankerzorg, zowel vanuit het perspectief van de zorgverlener als dat van de patiënt. Tijdens het EONS 2023-congres interviewde de voormalige EONS-voorzitter Johan de Munter zijn collega Virpi over hoe zij haar ziekte en genezing heeft ervaren.

Lees verder