Articles

Palliatieve zorgverleners hebben behoefte aan een collectieve aanpak ter voorkoming van burn-out

Tijdschrift CancerCare - jaargang 2, nummer 4, augustus 2024

Willem van Altena

In het doctoraal onderzoek ‘Care about care for healthcare professionals providing palliative care’ gaat dr. Anne-Floor Dijxhoorn in op de emotionele impact die het verlenen van palliatieve zorg heeft op zorgverleners. Dijxhoorn voerde dit onderzoek uit in opdracht van het Integraal Kanker Centrum Nederland in samenwerking met het Expertisecentrum Palliatieve Zorg van het Leids Universitair Medisch Centrum. Ze voerde enquêtes en interviews uit met zorgverleners in de palliatieve zorg in Nederland, waaruit blijkt dat 71% van de ondervraagden last heeft van aan burn-out gerelateerde symptomen.1 Dijxhoorn promoveerde met dit onderzoek in mei 2024 aan de Universiteit Leiden (Nederland). In het proefschrift worden handvatten aangereikt voor organisaties en zorgteams om medewerkers te ondersteunen bij het omgaan met de emotionele impact van het verlenen van palliatieve zorg.

Lees verder

De combinatie van virtual reality en hypnose kan pijn en angst bij oncologische patiënten verminderen

Tijdschrift CancerCare - jaargang 2, nummer 3, juni 2024

Willem van Altena

Het CHU van Luik is traditioneel een ziekenhuis met veel ervaring in het toepassen van hypnose. Vooral in België speelt het ziekenhuis een leidende rol op dit gebied. Ongeveer dertig jaar geleden initieerde professor Marie-Élisabeth Faymonville het gebruik van hypnose in de operatiekamer. Haar inspanningen hebben het Universitair Ziekenhuis van Luik, in samenwerking met de Universiteit van Luik (ULiège), in staat gesteld om de eerste studies in neuro-imaging uit te voeren. Hierbij werden de hersenmechanismen geïdentificeerd die verband houden met de pijnperceptie bij mensen die begeleiding krijgen met hypnose. Het CHU van Luik staat bekend om zijn vooruitstrevendheid op dit gebied, met een opmerkelijke betrokkenheid bij fundamenteel onderzoek en klinische toepassing rond hypnose. Professor Audrey Vanhaudenhuyse is wetenschapper bij het Interdisciplinair Centrum voor Pijnbestrijding en directeur van de Sensatie & Perceptieonderzoeksgroep, GIGA Bewustzijn, Universiteit van Luik. Onlangs ontving ze een sociale subsidie van de Stichting tegen Kanker voor haar project ‘Het belang van het combineren van virtual reality met hypnose om angst en pijn bij oncologische patiënten te verminderen tijdens invasieve ingrepen’. CancerCare sprak met professor Audrey Vanhaudenhuyse over dit opvallende project.

Lees verder

Cognitieve remediëringstherapie na kanker in het UVC Brugmann

Tijdschrift CancerCare - jaargang 2, nummer 2, april 2024

Willem van Altena

Onder de naam ‘integratieve neurocognitieve remediëringstherapie’ wordt in Brussel in het Universitair Verplegingscentrum Brugmann een speciaal programma aangeboden aan mensen die een kankerbehandeling hebben gehad, en na afloop met cognitieve problemen achtergebleven zijn. Na het stopzetten van een oncologische behandeling kunnen mensen last ondervinden van aandachts- en geheugenklachten, vermoeidheid en angst voor herval. Deze problemen kunnen een grote impact hebben op de levenskwaliteit en het dagelijks functioneren.

Lees verder