CANCERCARE is een tijdschrift voor verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, palliatief verpleegkundigen en overige zorgmedewerkers klinisch werkzaam in de Oncologie en de non-benigne Hematologie in België. CANCERCARE beoogt op een snelle en goed toegankelijke wijze de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen in de specialistische verpleegkunde te volgen en te vertalen naar de dagelijkse praktijk. Via het tijdschrift, de website en e-mail nieuwsbrieven wordt objectieve en praktijkgerichte bij- en nascholing geboden aan verpleegkundige professionals die klinisch werkzaam zijn binnen de Oncologie en non-benigne Hematologie, waardoor de kennis over de verpleegkundige zorg voor oncologische patiënten wordt bevorderd en een optimaal klinisch management van deze patiënten wordt ondersteund. De inhoud is peer reviewed en waar mogelijk evidencebased en wordt aangestuurd door een onafhankelijke hoofdredactieraad van verpleegkundig experts uit het vakgebied. Het tijdschrift staat open voor spontaan ingezonden artikelen van lezers mits passend in de redactionele praktijkgerichte formule en relevant voor onze doelgroep.
CANCERCARE streeft naar actief taalgebruik (bijvoorbeeld: ‘Jansen, et al. toonden aan’ in plaats van ‘Er werd aangetoond’). Het gebruik van ‘wij’ en ‘ons’ dient te worden vermeden.
Opbouw van uw artikel (tenzij anders aangegeven):
Deze rubriek behandelt nieuwe en bestaande inzichten, zoveel mogelijk ‘evidence based’, over bijvoorbeeld een ziekte, de symptomen en de behandeling van symptomen van een ziekte beschouwd vanuit verpleegkundig perspectief of over een bepaalde ingreep en verpleegkundige zorg ter verlichting van de klachten van patiënten als gevolg daarvan of aanverwante onderwerpen. Het zijn in principe overzichten over de laatste status quo van aandoeningen, diagnostiek, behandelingen en zorg voor patiënten.
Een artikel in deze rubriek mag maximaal 2.500 woorden bevatten (volgt u s.v.p. de instructies hierboven genoemd voor de opbouw van een artikel) inclusief referentielijst en legenda’s.
Deze rubriek bespreekt de casus van een oncologische patiënt. De opbouw van de casus zien wij graag als volgt (afwijkend van de eerder geschetste opbouw van een artikel eerder genoemd):
Een Onco-Case mag maximaal 2.000 woorden bevatten inclusief referentielijst en legenda’s.
In deze rubriek komen artikelen aan bod die gaan over primaire preventie van kanker (dat wil zeggen het voorkomen van het krijgen van kanker, door bijvoorbeeld leefstijladviezen), of artikelen over secundaire preventie waarbij het gaat om het vroeg ontdekken van kanker. Een voorbeeld van secundaire preventie is het bevolkingsonderzoek borstkanker, waarbij vrouwen tussen de 50 en 75 jaar hun borsten laten controleren. Ook passen binnen deze rubriek uitkomsten van nationaal epidemiologisch onderzoek onder patiënten met kanker (bijvoorbeeld: bij welke subgroepen van de bevolking in België komt een bepaalde vorm van kanker met name voor en waarom?) of epidemiologische onderzoeken over de factoren die bijdragen aan de preventie van kanker onder de bevolking (zoals onderzoeken over welke voeding preventief werkt op het ontstaan van kanker of hoe leefstijladviezen bijdragen aan het verlagen van het gebruik van geneesmiddelen bij symptomen van kanker.
Een artikel in deze rubriek mag maximaal 2.500 woorden bevatten (volgt u s.v.p. de instructies hierboven genoemd voor de opbouw van een artikel) inclusief referentielijst en legenda’s.
Hierin komen artikelen aan bod die gaan over een optimale effectieve communicatie tussen verpleegkundigen en patiënten en diens naasten, zoals partner, kinderen en familie tijdens het bezoek aan de polikliniek. Deze artikelen gaan over onder andere: de diagnose, de behandeling, de bijwerkingen van een behandeling en nazorg aan patiënten en dierbaren na kanker te hebben doorgemaakt, maar ook gesprekken met slecht nieuws of wanneer een palliatief traject moet worden ingezet.
Een artikel in deze rubriek behandelt welke gesprekstechnieken kunnen worden toegepast:
Een artikel in deze rubriek mag maximaal 2.000 woorden bevatten (volgt u s.v.p. de instructies hierboven genoemd voor de opbouw van een artikel) inclusief referentielijst en legenda’s.
Deze rubriek bevat een praktische Vraag & Antwoord dialoog van 1.500 woorden maximaal en volgt niet de standaard opbouw van een artikel. De rubriek behandelt praktijkgerichte vragen van lezers die beantwoord worden door experts uit de redactieraad of, wanneer nodig, door medische experts daarbuiten. Lezers worden via het tijdschrift opgeroepen een klinische vraag uit de praktijk in te sturen aan de redactie, waar vervolgens 1 tot 3 verschillende experts uit de Hoofdredactieraad, of externe medische experts, antwoord op geven. De vragen en antwoorden zullen door de uitgever tevens op de CANCERCARE website worden geplaatst en doorzoekbaar zijn.
De structuur van de artikelen voor deze rubriek dient als volgt te zijn:
Deze rubriek is gewijd aan het bespreken van een klasse nieuwe geneesmiddelen of bestaande geneesmiddelen (of behandelmethoden) of nieuwe toepassingen van bestaande therapieën (bij nieuwe subdoelgroepen, of verandering van toedieningsfrequentie) of nieuwe toedieningsvormen van bestaande therapieën. Bij voorkeur wordt een klasse geneesmiddelen (bijvoorbeeld de klasse van BTK-remmers, of van CAR-T celtherapieën) behandeld in plaats van slechts één geneesmiddel in verband met neutraliteit van deze rubriek. Van belang is ook de rol die de verpleegkundige hierbij kan spelen en de impact van de therapieën op de dagelijkse verpleegkundige zorg.
Een artikel in deze rubriek mag maximaal 2.500 woorden bevatten (volgt u s.v.p. de instructies hierboven genoemd voor de opbouw van een artikel) inclusief referentielijst en legenda’s. In de Bodytekst van een artikel in deze rubriek kan voorkomen onder andere:
Deze rubriek behandelt de laatste inzichten inzake palliatieve zorg. Een artikel in deze rubriek mag maximaal 2.500 woorden bevatten (volgt u s.v.p. de instructies hierboven genoemd voor de opbouw van een artikel) inclusief referentielijst en legenda’s.
Deze rubriek beschrijft door de redactieraad geselecteerde ‘parels’ uit de internationale literatuur. Deze artikelen worden geselecteerd door leden van de redactieraad en als korte samenvatting van elk 350 woorden weergegeven en voorzien van een kort commentaar van een redactieraad lid. Dit commentaar bevat minimaal 5 regels en maximaal 10 regels en beschrijft waarom dit artikel niet gemist kan worden voor de verpleegkundige praktijk. Per uitgave van CANCERCARE worden twee tot vier artikelen samengevat en becommentarieerd.
Een artikel in deze rubriek kan gaan over:
Een artikel in deze rubriek mag maximaal 2.000 woorden bevatten (volgt u s.v.p. de instructies hierboven genoemd voor de opbouw van een artikel) inclusief referentielijst en legenda’s.
Een artikel in deze rubriek kan gaan over:
Een artikel in deze rubriek mag maximaal 2.000 woorden bevatten (volgt u s.v.p. de instructies hierboven genoemd voor de opbouw van een artikel) inclusief referentielijst en legenda’s.
Een artikel in deze rubriek is een verslag van hoogtepunten van een internationaal of lokaal congres dat van belang is voor de verpleegkundige praktijk. De structuur van artikelen in deze rubriek wijkt af van bovengenoemde en is als volgt:
Deze rubriek bespreekt aspecten van specialistische verpleegkundige op het gebied van politiek, overheidsbeleid, ethiek, COVID-19, geneesmiddeltekorten of recalls van geneesmiddelen, wijzigingen in vergoedingen van geneesmiddelen, verandering van het Belgische zorgstelsel, nieuws van zorgverzekeraars, duurzaamheid (het groene ziekenhuis), of financiën.
Een artikel in deze rubriek mag maximaal 2.000 woorden bevatten (volgt u s.v.p. de instructies hierboven genoemd voor de opbouw van een artikel) inclusief referentielijst en legenda’s.
In deze rubriek worden aankondigingen van farmabedrijven vermeld. De opbouw van een artikel in deze rubriek verschilt van de standaard. De tekst kan geschreven worden over een nieuwe dosering van een bestaand geneesmiddel, nieuwe toedieningsvormen, een nieuwe website, veranderde vergoedingen, patiënten brochures. Artikelen in deze rubriek worden geschreven door de uitgever.
Lezers en redactieraadleden kunnen suggesties aandragen. Een artikel in deze rubriek mag maximaal 1.000 woorden bevatten waarin 4 aankondigingen vermeld kunnen worden.
Een artikel in deze rubriek beschrijft recente aanpassingen die zijn gedaan aan bestaande medisch richtlijnen die in België gebruikt worden door artsen en/of door verpleegkundigen van belang voor de dagelijkse praktijk van verpleegkundigen die patiënten met een oncologische aandoening verzorgen. De gevolgen voor de praktijk van deze wijzigingen dienen ook duidelijk beschreven te worden om adoptie van de nieuwe inzichten sneller te laten plaatsvinden in de kliniek. Of er wordt een compleet nieuwe richtlijn beschreven.
Een artikel in deze rubriek mag maximaal 1.500 woorden bevatten (volgt u s.v.p. de instructies hierboven genoemd voor de opbouw van een artikel) inclusief referentielijst en legenda’s. Indien van toepassing kan een link naar de volledige richtlijn toegevoegd worden in de vorm van een QR-code (u levert dan een bijbehorende link aan die wij achter de QR-code plaatsen).
Een rubriek die belangrijke klinische studies bespreekt die of 1) binnen nu en 6 maanden gaan starten in België, of die 2) reeds lopende zijn in België en waarvoor patiënten worden gerekruteerd, of 3) een verslag van de uitkomsten van een studie die in de periode tussen nu en 1 jaar geleden maximaal afgerond is (bijvoorbeeld de finale uitkomsten van een Fase 3 studie relevant voor de praktijk, gepresenteerd op een internationaal medisch congres). De bijdrage mag gaan over zowel farma-gesponsorde klinische studies als intramurale niet-gesponsorde of gesubsidieerde studies. Er mag een oproep voor patiënten ge- daan worden in het artikel door de auteur. Ook de zogenaam- de ‘Real World Evidence’-studies en fase 4 studies mogen in deze rubriek worden opgenomen. Ook een bijdrage over ‘Nurse Research’ kan in deze rubriek worden opgenomen.
Een artikel in deze rubriek mag maximaal 1.500 woorden bevatten (volgt u s.v.p. de instructies hierboven genoemd voor de opbouw van een artikel) inclusief referentielijst en legenda’s. Vermeld in het artikel:
Deze rubriek omvat een uitgeschreven interview met 1 of 2 personen, die handelen over een relevant thema voor de praktijk van verpleegkundigen werkzaam binnen de Oncologie, geschreven door één van onze medical writers. Dit kan een opinie-interview zijn of meer inhoudelijk over het vak gaan of over een samenwerkingsproject binnen een aantal ziekenhuizen of een fundraisingsactie die verpleegkundigen hielden, etc. Overleg met onze bladmanager bij twijfel of een thema hierbinnen passend is, is altijd mogelijk. Contacteer ons gerust via de email onderaan deze auteursinstructies.
Een artikel in deze rubriek mag maximaal 1.500 woorden bevatten inclusief referentielijst en legenda’s. Naast het artikel wordt een full colour portretfoto (minimaal 440 DPI resolutie) van de geïnterviewde(n) geplaatst.
Opbouw van een artikel in deze rubriek:
Een agenda achterin het tijdschrift, met data en informatie over internationale congressen (met name de programma’s voor verpleegkundigen) en lokale congressen en nascholingen in België voor (gespecialiseerde) verpleegkundigen en palliatief verpleegkundigen die binnen de Oncologie werkzaam zijn, fysiek of online (webinars etc). Daarnaast ook symposia van patiëntenverenigingen binnen de Oncologie, nieuws en aankondigingen van de BHS en BSMO van relevantie voor verpleegkundigen, van overige organen en firma’s en verenigingsaankondigingen van de SIO, VVRO, BHS en BVVS. Deze agenda wordt samengesteld door de uitgever. Aan de redactieraadleden wordt mede om input gevraagd hiervoor. Maximale lengte: 1.000 woorden.
Deze rubriek publiceert Ingezonden brieven (Letters-to-the-Editor) van een lezer of lezers gerelateerd aan eerder gepubliceerde artikelen. Dit kan een commentaar bij een artikel zijn, of een aanvulling of een rectificatie of anderszins.
Een ingezonden brief mag maximaal 1.000 woorden omvatten en moet de naam/namen, functie(s), ziekenhuisaffiliatie en het correspondentieadres van de auteur(s) bevatten alsmede over welk gepubliceerd artikel uit CANCERCARE (volledige refere tie) of thema de brief is geschreven.
Illustraties zijn van harte welkom. Illustraties, grafieken en tabellen graag als origineel bestand in Word, PowerPoint of Illustrator (met bewerkbare tekst). Foto’s of medisch beeldmateriaal als TIFF- of JPEG-bestand, minimaal 440 DPI van resolutie met een (minimale) afmeting van 8 cm x 8 cm of 9 groter. Materialen dienen digitaal (per e-mail of via Wetransfer) te worden aangeleverd. Nummer de illustraties in de volgorde waarin ze in de tekst worden genoemd. Verklaar in het bijschrift alle symbolen, eenheden en afkortingen die in de figuur worden gebruikt.
Geef s.v.p. verwijzingen naar de literatuur aan met nummers in de volgorde waarin de verwijzingen in de tekst voorkomen. Verwijzingen die in tabellen en figuurbijschriften voor het eerst voorkomen, krijgen het nummer dat overeenkomt met de eerste plaats in de tekst, waarnaar in de desbetreffende tabel of figuur wordt verwezen. Rangschik de literatuurlijst in overeenstemming met de verwijsnummers in de tekst (vanaf nummer 1 oplopend). Graag alle verwijsnummers in superscript (aan het einde van de zin, na de punt) in de tekst opnemen.
Volg a.u.b. onderstaand voorbeeld voor de referenties: Reynolds EH, Bottiglieri T, Laundy M, et al. Subacute degeneration with high serum vitamin B12 level and abnormal vitamin B12 binding protein. Arch Neurol 1993;50:739-42.
Noem alle auteurs als het er 3 of minder zijn. Indien er 4 of meer auteurs zijn, noem dan alleen de eerste 3 auteurs voluit gevolgd door ‘, et al.’ Kort tijdschriftnamen af conform de ‘Index Medicus’.
CANCERCARE volgt de uniforme voorschriften voor inzending naar medische tijdschriften. Hieronder volgt een samenvatting van de belangrijkste richtlijnen. Het artikel dient te worden aangeleverd in Word (versie 6.0 of hoger). Nummer s.v.p. de pagina’s van uw bijdrage.
In alle gevallen meesturen:
Mochten er na het doornemen van deze instructies nog onduidelijkheden zijn, dan kunt u altijd contact opnemen met het redactiesecretariaat.
Een artikel dat eerder in een Engelstalige tijdschrift is verschenen, kan vertaald in het Vlaams en Frans en aangepast naar het format van het CANCERCARE zonder toestemming van de Engelse uitgever in CANCERCARE gepubliceerd worden. Indien de illustraties ook worden overgenomen dan dient u hiervoor toestemming te vragen bij de betreffende uitgever van het Engelstalige tijdschrift. Vice versa is ook mogelijk: een artikel dat gepubliceerd is in CANCERCARE kan zonder toestemming van uitgever Ariez International BV gepubliceerd worden in een Engelstalig tijdschrift. U dient wel toestemming te vragen voor het gebruik van de gepubliceerde illustraties. Het is niet mogelijk een artikel dat gepubliceerd is in een Vlaamstalig of Franstalig Belgisch tijdschrift te publiceren in CANCERCARE zonder toestemming van de betreffende uitgever. Het is ook niet mogelijk een artikel dat gepubliceerd is in CANCERCARE in een ander Belgisch tijdschrift te publiceren zonder toestemming van uitgever Ariez International B.V. Voor overige richtlijnen: zie ‘Richtlijnen voor het inzenden van de kopij’. Mochten er na het doornemen van deze instructies nog onduidelijkheden zijn, dan kunt u altijd contact opnemen met het redactiesecretariaat.
REDACTIESECRETARIAAT:
Ariez International B.V.
Redactiesecretariaat CANCERCARE
Westzijde 22
1506 EE Zaandam
NEDERLAND
Telefoonnummer: +31 75 6429420
E-mail: redactie@cancercare.be