Cliniques Saint-Luc eerste in België met apparaat voor transperineale biopsie bij prostaatkanker

oktober 2023 Preventie/Screening Willem van Altena
.

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen, vooral na het 50e levensjaar. Hoewel screening veel kankers kan opsporen, vereisen de meeste slechts actief toezicht op lange termijn. De uitdaging ligt vooral in het identificeren van agressieve tumoren waarvoor behandeling essentieel is. Hiervoor heeft Cliniques Saint-Luc in Brussel zich uitgerust met een transperineaal biopsieapparaat dat gebruik maakt van een fusie van echografie en MRI-beelden, wat de nauwkeurigheid van de screening verbetert en belangrijke perspectieven opent voor focale therapieën.

Prostaatkanker wordt op grote schaal gediagnosticeerd. Veel van de geïdentificeerde tumoren blijken niet erg agressief te zijn en vereisen alleen langdurige controle (‘watchful waiting’, afwachtend beleid). Agressievere kankers daarentegen vereisen een multimodale behandeling; een combinatie van chirurgie, radiotherapie, chemotherapie, hormoontherapie en meer. Een van de nieuwere therapeutische benaderingen is focale therapie. Dit is een prostaatkankerbehandeling voor kleine tumoren die zich slechts in één gebied van de prostaat bevinden. Deze behandeling staat ook bekend als gedeeltelijke klierablatie.

Minder invasief

Focale therapie is minder invasief, wat betekent dat het minder schade toebrengt aan gezond weefsel. Het is een veilige en effectieve behandeling voor prostaatkanker. Deze technologie maakt gebruik van real-time beeldvorming om behandelmethoden te sturen die kleine tumoren in de prostaat doden.

Voordelen van focale therapie ten opzichte van andere behandelingen zijn:

  • het kan gebieden met kanker in de prostaat doden zonder het normale prostaatweefsel en de prostaatfunctie te beschadigen;
  • er kunnen minder en minder ernstige bijwerkingen optreden dan bij agressievere behandelingen zoals chirurgie en bestraling;
  • het kan vaak poliklinisch worden uitgevoerd.

De afdeling Urologie van Cliniques Saint-Luc heeft onlangs een nieuw apparaat aangeschaft voor transperineale biopsies en de fusie van echografie- en MRI-beelden, met als doel steeds persoonlijkere behandelingen te ontwikkelen en de meest agressieve kankers beter op te sporen.

Het nieuwe transperineale biopsieapparaat maakt het mogelijk om een echografie van de prostaat uit te voeren en deze beelden in realtime samen te voegen met de resultaten van een eerder uitgevoerde MRI-scan. Door deze samenvoeging van beelden wordt het verdachte gebied waar een biopsie moet worden uitgevoerd met grotere precisie gemarkeerd.

Minder risico op infectie

Daarnaast vermindert het gebruik van dit apparaat het risico op infectie na de biopsie aanzienlijk door de benadering te veranderen. De transperineale route geniet dus de voorkeur boven de transrectale route. Bij een transperineale prostaatpunctie wordt de prostaat niet via het rectum aangeprikt, maar door de huid van het perineum, het gebied tussen de teelballen en de anus. Sepsis als gevolg van een transperineale prostaatbiopsie komt in minder dan 1% van de gevallen voor. Bij een transrectale biopsie is het risico tot wel 70 keer groter. Bij een transrectale prostaatbiopsie worden daarom antibiotica profylactisch ingezet, bij een transperineale biopsie is dat niet nodig.

Dankzij de precisie van het apparaat kan de detectie van zeer agressieve prostaatkankers worden verbeterd en dus ook de overleving van patiënten. Bovendien vergroot een betere lokalisatie van tumoren de mogelijkheid om de behandeling te personaliseren en complicaties te verminderen. Behandelingen kunnen specifiek op de tumor worden gericht in plaats van op het hele orgaan. Het expertisecentrum Saint-Luc neemt op dit moment deel aan Europese multicentrische klinische studies gewijd aan de ontwikkeling van dergelijke therapieën.

De urogenitale groep van het Institut Roi Albert II van Cliniques Saint-Luc biedt multidisciplinaire ondersteuning aan patiënten met prostaatkanker. Een team dat bestaat uit zorgcoördinerende verpleegkundigen, oncopsychologen, radiologen, nucleaire geneesheren, urologen, radiotherapeuten, oncologen, fysiotherapeuten die optreden als sportcoaches, enz. werkt samen met patiënten om hen de behandeling uit te leggen, hen te helpen bij het corrigeren van risicofactoren (vaak gekoppeld aan een slechte levensstijl) en het instellen van ultramoderne medische beeldvorming om de voortgang van de kanker op te volgen.

Referentie

Bezoek de website van Cliniques Saint-Luc