Digitale hulp voor kankerpatiënten: studie toont aan dat Attune app angst en depressie vermindert

oktober 2023 Zorginnovatie Willem van Altena

Bij de recente Amerikaanse Society of Clinical Oncology Annual Meeting werd een baanbrekende studie voorgesteld: de app Attune, ontworpen om patiënten te helpen bij het beheren van depressie en angst, blijkt opmerkelijke verbeteringen te bieden voor kankerpatiënten. Volgens gegevens van een gedecentraliseerde gerandomiseerde gecontroleerde studie, uitgevoerd in 2022, heeft Attune aanzienlijk bijgedragen aan de verbetering van hun psychische toestand.

RESTORE

Tijdens de presentatie van de RESTORE-studie benadrukte onderzoeksmedewerker Allison Ramiller dat de bevindingen de potentie van gedigitaliseerde cognitieve gedragstherapie (CBSM) laten zien om de toegang tot zorg te vergroten en zorgverleners te helpen voldoen aan uitgebreide kankerrichtlijnen.

De RESTORE-studie, uitgevoerd door het biotechnologiebedrijf Blue Note Therapeutics dat de Attune-app heeft ontwikkeld, was een 12 weken durende, dubbelblinde, gerandomiseerde gecontroleerde studie die virtueel werd uitgevoerd in 2022. De studie vergeleek de impact van Attune, een CBSM-app die is ontworpen om te worden gebruikt naast reguliere medische en psychosociale oncologische zorg, met die van Cerena, een gezondheidseducatiecontrole-app die door de auteurs van de studie werd omschreven als functioneel vergelijkbaar.

Patiënten die zowel Attune als Cerena gebruikten, voltooiden elk 10 informatieve sessies van ongeveer een uur. Beide apps omvatten begeleide oefeningen en andere interactieve mogelijkheden.

Hematologische kankers

De studie omvatte 449 patiënten met niet-gemetastaseerde stadium I, II en III hematologische kankers die systemische behandeling ondergingen, zoals bestraling, chemotherapie of immunotherapie, die binnen de laatste 6 maanden waren voltooid of een vastgesteld behandelplan hadden, inclusief systemische behandeling, en die een score van meer dan 60 hadden op de door de patiënt gerapporteerde uitkomsten van het meetinformatiesysteem voor angst (PROMIS), wat duidde op matige of ernstige angst.

Primaire studieuitkomst was een verandering in angstsymptomen gemeten aan het begin van de studie en in de 4e, 8e en 12e week. Secundaire uitkomsten omvatten veranderingen in symptomen van depressie en emotionele stress; door kanker veroorzaakte symptomen van angst; welzijn en kwaliteit van leven; symptoomgerelateerde stress; waargenomen stress; niveau van stressmanagementvaardigheid en effectiviteit van copingvaardigheden; productgebruik, veiligheid en acceptabiliteit; en het globale oordeel van verandering (het geloof van patiënten in de effectiviteit van een behandeling) in angst en depressie.

Indruk van verandering

De patiënten waren voor 80,6% vrouw, 76,5% blank en hadden een gemiddelde leeftijd van 52,44 jaar. Degenen die Attune gebruikten, vertoonden volgens Ramiller “aanzienlijk grotere verminderingen” in depressie- en angstsymptomen gedurende 12 weken, en aan het einde van de studie was een groter percentage van de Attune-deelnemers ingedeeld in de PROMIS-categorieën “lichte tot geen” angst en depressie. De indruk van verandering bij de Attune-deelnemers was daarbij waarschijnlijker dan die in de controlegroep om te melden dat ze verbetering hadden ervaren in hun angst- en depressiesymptomen.

Een derde van alle kankerpatiënten wordt gediagnosticeerd met comorbide angst en depressie, terwijl zeven op de tien kampen met verontrustende emotionele symptomen, waaronder angst voor terugkeer, volgens Ramiller. In de Verenigde Staten zorgt de extra ziektelast landelijk gezien 12 miljard meer kosten per jaar. “Er zijn momenteel 18 miljoen kankerpatiënten en overlevenden in de Verenigde Staten,” zegt Ramiller. “De meesten hebben geen toegang tot psycho-oncologische zorg. Met statistieken als deze is het duidelijk dat angst en depressie een enorme impact hebben.”

Barrières

Toegang tot psycho-oncologische zorg is echter een probleem, waarbij er niet genoeg gekwalificeerde, getrainde zorgverleners zijn om aan de behoefte te voldoen, en waar patiënten barrières ondervinden voor persoonlijke hulp, waaronder transport- of financiële problemen. Een gedigitaliseerde, op bewijs gebaseerde interventie zou zowel de toegang tot kwalitatieve therapeutische inhoud kunnen verbreden als de beperkte pool van mentale gezondheidsaanbieders voor kankerpatiënten in staat stellen zich te richten op complexere gevallen.

Een vervolgstudie op RESTORE is inmiddels gaande waarbij gekeken wordt naar de stand van zaken op 6 maanden na de interventie.

Referentie

Zion SR, Taub CJ, Heathecote LC, et al.A cognitive behavioral digital therapeutic for anxiety and depression in patients with cancer. A decentralized randomized controlled trial. J Clin Oncol. 2023;41(suppl 16):1507. doi:10.1200/JCO.2023.41.16_suppl.1507