HET SPREEKUUR

“Als je doet wat je graag doet, voelt het niet als werken.”

Tijdschrift CancerCare - jaargang 2, nummer 5, november 2024

Rosana Cordova Martins

Mijn naam is Rosana. Ik werk al vijf jaar als hoofdverpleegkundige op de afdeling Volwassen Hematologie van de Universitaire Ziekenhuizen Saint-Luc. Daarnaast ben ik met veel trots lid van de redactieraad van het verpleegkundig tijdschrift CancerCare. Dit tijdschrift, gericht op verpleegkundig personeel, biedt niet alleen updates over de laatste ontwikkelingen op het gebied van onco-hematologie, maar ook de mogelijkheid om praktijkervaringen van zorgverleners te delen. Deze unieke invalshoek is een belangrijke meerwaarde, omdat juist de gedeelde ervaringen ons zowel professioneel als persoonlijk laten groeien.

Lees verder

Het werk als oncologieverpleegkundige: ervaringen, uitdagingen en voldoening

Tijdschrift CancerCare - jaargang 2, nummer 4, augustus 2024

Romagnoli RN

Mijn naam is Sabrina Romagnoli. Ik ben verpleegkundige en daarnaast trots onderdeel van het team achter het tijdschrift CancerCare, dat speciaal gericht is op verpleegkundige professionals die werkzaam zijn in de hematologie en oncologie. CancerCare biedt naar mijn mening waardevolle en inzichtelijke artikelen die ons vakgebied verrijken. Ik geloof dat het daarbij belangrijk is om niet alleen medische inzichten te delen, maar om ook aandacht te hebben voor de persoonlijke ervaringen van oncologieverpleegkundigen. Mijn werk doe ik namelijk met hart en ziel, en de ervaringen die ik tijdens de uitoefening van mijn beroep opdoe vormen mij ook als persoon.

Lees verder

De patiënt als partner bij zorgbeslissingen in de oncologie

Tijdschrift CancerCare - jaargang 2, nummer 1, februari 2024

Kathy Delabye RN, MSc

De gezondheidszorg in de oncologie evolueert en ook de zorgrelatie met de patiënt verandert. Deze is verschoven van een paternalistische relatie waarbij gezondheidsprofessionals de patiënt informeerden over de zorg die zij ontvangen, naar een zorgrelatie waarbij de zorgverlener en de patiënt de keuzes over zorg samen maken, als ware partners van elkaar. Deze verschuiving brengt tal van voordelen met zich mee, waaronder een betere kwaliteit van zorg, therapietrouw, een vertrouwensrelatie tussen zorgverlener en patiënt, en het beperken van onzekerheid. De praktische toepassing van een partnerschap met de patiënt, vereist met name communicatieve vaardigheden. De patiënt wordt in dit partnerschap beschouwd als een persoon met ervaringskennis en expertise, terwijl gezondheidsprofessionals de wetenschappelijke kennis bezitten. Mogelijke obstakels voor een succesvol partnerschap kunnen gerelateerd zijn aan cultuur, institutionele visie, en de patiënten en gezondheidsprofessionals zelf. Dit artikel belicht verschillende elementen die een rol spelen in het patiëntpartnerschap, om zo handvatten aan te reiken voor toepassing in de praktijk.

Lees verder

In gesprek over seksualiteit bij AYA’s met kanker: “Ik had kanker, maar was ook explorerende tiener”

Tijdschrift CancerCare - jaargang 1, nummer 2, december 2023

Diede Smeets MSc

Veel mensen vinden het ongemakkelijk en lastig om over seksualiteit te spreken. Ook in de kankerzorg kunnen gesprekken over seksualiteit nog taboe zijn. Adolescenten en jongvolwassenen (‘adolescents and young adults’, AYA’s) bij wie de diagnose kanker gesteld wordt bevinden zich vaak nog volop in de seksuele ontwikkeling. Hun ziekte en het gebrek aan informatie en communicatie over seks bemoeilijkt deze ontwikkeling. Tijdens EONS 2023 sprak Hans Neefs van Kom op tegen Kanker samen met Sophia Sleeman, bij wie op 18-jarige leeftijd de diagnose lymfoom werd gesteld. Na haar ziekte is ze zich in gaan zetten voor andere jonge mensen met kanker. Sinds ongeveer 7 jaar is ze werkzaam voor verschillende Nederlandse kankerorganisaties, waaronder het AYA ‘Jong & Kanker’ Zorgnetwerk en Stichting Jongeren en Kanker. In de rol van jeugdambassadeur van de Association of European Cancer Leagues (ECL) vertelde Sophia tijdens EONS openhartig over de impact die haar diagnose had op haar seksuele ontwikkeling.

Lees verder

Verpleegkundige én patiënt: een gesprek tussen twee EONS-voorzitters

Tijdschrift CancerCare - jaargang 1, nummer 2, december 2023

Diede Smeets MSc

Virpi Sulosaari is niet alleen oncologieverpleegkundige, opleider, onderzoeker en president van de European Oncology Nursing Society (EONS), maar heeft zelf ook kanker gehad. Hierdoor weet zij als geen ander wat belangrijk is in de kankerzorg, zowel vanuit het perspectief van de zorgverlener als dat van de patiënt. Tijdens het EONS 2023-congres interviewde de voormalige EONS-voorzitter Johan de Munter zijn collega Virpi over hoe zij haar ziekte en genezing heeft ervaren.

Lees verder

Met patiënten spreken over seksualiteit en intimiteit

Tijdschrift CancerCare - jaargang 1, nummer 1, oktober 2023

Kristel Mulders MSc

De behandeling van kanker vraagt veel aandacht en doorzettingsvermogen. Omdat er tijdens en na de behandeling weinig energie overblijft, wordt het seksueel welzijn in deze periode vaak in een emotionele vergeethoek geduwd. Dit terwijl intimiteit en seksualiteit in tijden van kanker juist een positief effect kunnen hebben. Veel patiënten missen toereikende informatie over de impact van de behandeling op hun seksualiteit, omdat zowel verpleegkundigen als patiënten en hun partners terughoudend zijn bij het openlijk spreken over seksualiteit. Door als verpleegkundige het thema tijdig bespreekbaar te maken, kunnen nochtans een aantal door de behandeling veroorzaakte problemen op het vlak van intimiteit en seksualiteit voorkomen worden.

Lees verder