Tijdschrift CancerCare - jaargang 2, nummer 4, augustus 2024
Semra Smajic RN, PNP, PhD, Mélissa Mohr MSc, Gizem Kerimoglu RN, PNP, PhD, Prof. Marie Friedel RN, PNP, PhD
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een alarmerend wereldwijd tekort van ongeveer 6 miljoen verpleegkundigen gemeld.1 Dit tekort beperkt zich niet tot één regio, maar is een wijdverbreid probleem dat zowel ontwikkelde als ontwikkelingslanden treft. Ook de Europese Unie (EU) is ernstig getroffen door deze crisis. Het directoraat-generaal Gezondheid en Voedselveiligheid van de Europese Commissie heeft een zorgwekkende trend benadrukt van dalende aantallen verpleegkundigen en verzorgenden in de EU-lidstaten.2 Hierdoor wordt een toch al precaire situatie nog verder verergerd.2 De vergrijzing en naderende pensioengolf zullen de tekorten aan verpleegkundigen en verzorgenden verder versterken. Dit kan de kwaliteit van de zorg en algehele functionaliteit van de gezondheidsdiensten in gevaar gaan brengen.
Lees verderTijdschrift CancerCare - jaargang 2, nummer 2, april 2024
Isabelle van Lint
Brigitte Lesne is gespecialiseerd oncologieverpleegkundige en sinds 21 jaar afdelingshoofd van het oncologisch dagziekenhuis van het UCL Namen (Sainte-Élisabeth). Daar is zij verantwoordelijk voor het toezicht op haar collega-verpleegkundigen en de coördinatoren van de oncologische zorg. Lesne vormt een dynamisch team met Laurent Dion. Dion werkt al 26 jaar als verpleegkundige en is sinds 15 jaar manager van de verpleegafdeling van het UCL Namen. Ook de afdeling van Lesne valt onder zijn supervisie. Samen hebben Lesne en Dion aan verschillende projecten gewerkt, waaronder de introductie van verpleegkundige consultaties bij orale behandelingen voor kanker.
Lees verderTijdschrift CancerCare - jaargang 1, nummer 2, december 2023
Elsie Decoene RN , Prof. dr. Ann Van Hecke RN
Gezien de ontwikkelingen in de oncologie groeit de populatie kanker-overlevers. Deze groep wordt geconfronteerd met late effecten van de ziekte en de behandeling(en), zowel op fysiek, psychosociaal en spiritueel vlak. Deze effecten kunnen een blijvende impact hebben op kwaliteit van leven van deze overlevers. Een kwalitatief hoogwaardige zorg voor overlevenden moet daarom verder gaan dan routinematige medische follow-ups. Nurse-led care (NLC) is een zorgmodel waarin de centrale rol van verpleegkundigen binnen de oncologische zorg wordt benut. NLC heeft de potentie om het leveren van zorgvuldig gestructureerde en geïndividualiseerde zorg voor overlevers te faciliteren. De implementatie van NLC wordt echter geconfronteerd met uitdagingen waardoor zorgvuldige training nodig is en systemische barrières binnen de gezondheidszorg overwonnen moeten worden. Toch is het de moeite waard om deze uitdaging aan te gaan, omdat is gebleken dat NLC het vermogen bezit om de organisatie van chronische kanker(na)zorg aanzienlijk te verbeteren met zodoende een positief effect op het welzijn van kankerpatiënten, -overlevers en hun naasten.
Lees verderTijdschrift CancerCare - jaargang 1, nummer 1, oktober 2023
Virpi Sulosaari RN, PhD, Ritva Kosklin RN, Johan de Munter RN, MSc
Wat is verpleegkundig leiderschap? En waarom is verpleegkundig leiderschap zo belangrijk voor de toekomst van de kankerzorg? In dit artikel wordt ingegaan op deze vragen vanuit verschillende perspectieven. Daarnaast worden handvatten aangereikt die verpleegkundigen kunnen gebruiken om zelf op een bewuste manier leiderschap te tonen in de dagelijkse praktijk.
Lees verderTijdschrift CancerCare - jaargang 1, nummer 1, oktober 2023
Patrick Crombez RN, MSc
Verpleegkundigen zijn betrokken bij de directe en indirecte zorg voor mensen die leven met en na kanker in verschillende settings. Daardoor bevinden verpleegkundigen zich in een positie waarin ze de processen en resultaten van de kankerzorg aanzienlijk kunnen beïnvloeden door middel van onderwijs, onderzoek, beleid, praktijk en leiderschap. De verpleegkunde wordt tegenwoordig echter geconfronteerd met uitdagingen zoals een tekort aan personeel, ontoereikende investering in diensten en ondervertegenwoordiging in de besluitvorming.
Lees verderTijdschrift CancerCare - jaargang 1, nummer 1, oktober 2023
Ludwig Van Den Berghe RN, MSc
De VVRO, Vereniging Verpleegkundigen Radiotherapie en Oncologie, heeft leden die werken in de verschillende domeinen van de oncologie, van eerste lijn tot en met derde lijn. Daarbij werken onze leden tevens in verschillende rollen. Maar in alle domeinen en in elke specifieke rol is leiderschap belangrijk, en heeft dit een eigen invulling.
Lees verder