PALLIATIEVE ZORG

Palliatieve zorgverleners hebben behoefte aan een collectieve aanpak ter voorkoming van burn-out

Tijdschrift CancerCare - jaargang 2, nummer 4, augustus 2024

Willem van Altena

In het doctoraal onderzoek ‘Care about care for healthcare professionals providing palliative care’ gaat dr. Anne-Floor Dijxhoorn in op de emotionele impact die het verlenen van palliatieve zorg heeft op zorgverleners. Dijxhoorn voerde dit onderzoek uit in opdracht van het Integraal Kanker Centrum Nederland in samenwerking met het Expertisecentrum Palliatieve Zorg van het Leids Universitair Medisch Centrum. Ze voerde enquêtes en interviews uit met zorgverleners in de palliatieve zorg in Nederland, waaruit blijkt dat 71% van de ondervraagden last heeft van aan burn-out gerelateerde symptomen.1 Dijxhoorn promoveerde met dit onderzoek in mei 2024 aan de Universiteit Leiden (Nederland). In het proefschrift worden handvatten aangereikt voor organisaties en zorgteams om medewerkers te ondersteunen bij het omgaan met de emotionele impact van het verlenen van palliatieve zorg.

Lees verder

Raconteurs van eindelevensverhalen: aanvullende spiritueel-existentiële zorg door Amfora en UZ Gent

Tijdschrift CancerCare - jaargang 2, nummer 2, april 2024

Diede Smeets MSc

Spiritueel-existentiële zorg is de vierde pijler van palliatieve zorg, naast fysiek, emotioneel en sociaal welbevinden. Sommige palliatieve patiënten willen nog graag hun gevoelens en gedachten over het leven, het afscheid en de dood delen met hun naasten, maar willen hun geliefden daar niet emotioneel mee belasten. Amfora leidt zorgverleners en vrijwilligers op tot eindelevensverhalenschrijvers (raconteurs). Zij leggen het verhaal vast van mensen die zich in de laatste levensfase bevinden door ziekte of ouderdom. In een nieuw project, gesteund door Stichting tegen Kanker, werken Amfora en UZ Gent samen om een draaiboek op te stellen voor het implementeren van dit zorgaanbod, zodat het optekenen van eindelevensverhalen breder toegankelijk wordt in de praktijk van ziekenhuizen. Michèle Morel van Amfora en verpleegkundig specialist oncologie Michiel Daem van het UZ Gent vertellen over het project en over de rol van oncologieverpleegkundigen bij de optekening van eindelevensverhalen.

Lees verder

Palliative Care Indicator Tool (PICT) – de weg naar een betere palliatieve zorg

Tijdschrift CancerCare - jaargang 2, nummer 1, februari 2024

dr. J. Bossers

Palliatieve zorg blijft een delicaat onderwerp dat we bewust of onbewust nog vaak uit de weg gaan. Patiënten met een levensbedreigende ziekte hebben echter veel baat bij het tijdig bespreekbaar maken van de palliatieve fase die voor hen ligt. Het is op de werkvloer niet makkelijk om het moment te zien waarop de zorg verlegd moet worden naar het palliatieve. Om toch tot een goede inschatting van de palliatieve fase te komen, wordt er al geruime tijd gezocht naar een hulpmiddel. De nieuwe ‘Palliative Care Indicator Tool’ (PICT) werd daarom ontwikkeld. De PICT is een eenvoudig en praktisch meetinstrument waarmee zorgverleners de palliatieve patiënt vroegtijdig kunnen identificeren, ongeacht zijn of haar aandoening. Het hulpmiddel deelt patiënten die als palliatief geïdentificeerd zijn in naar zorgnood en niet naar levensverwachting. De PICT is bruikbaar in de dagelijkse zorgpraktijk in ziekenhuizen, woonzorgcentra en in de thuissituatie en kan, na enige oefening, in een vijftal minuten toegepast worden. De PICT faciliteert ook een gedocumenteerd gesprek over patiënten tussen verpleegkundigen en de behandelend arts om samen tot een eenduidig beleid te komen.

Lees verder

Ondersteuning van palliatieve patiënten in het laatste levensjaar

Tijdschrift CancerCare - jaargang 1, nummer 1, oktober 2023

G. Okerman MSc

Verpleegkundigen kunnen in een vroeg stadium herkennen wanneer palliatieve zorg nodig is en dit ter sprake brengen bij patiënten en naasten. De verpleegkundige speelt vervolgens een essentiële rol bij het bepalen van de noden en behoeften in deze fase. Palliatieve zorg bestaat bij een holistische benadering uit vier pijlers, namelijk het fysieke, het psychologische, het sociaal-financiële en de diepere levensvragen. Als verpleegkundige kun je jezelf informeren over behandelingen, hulpmiddelen en verwijzingen die beschikbaar zijn voor palliatieve patiënten en hun naasten.

Lees verder