De laatste informatieve sessie van het EONS 2023-congres betrof een presentatiesessie waarin de aandacht werd gevestigd op jonge oncologieverpleegkundigen. De eerste presentatie werd gegeven door Philippe Aftimos en ging over de ontwikkeling van gepersonaliseerde kankerzorg. Daarna kwam Helena McCallig aan het woord over de rol van verpleegkundigen in klinische studies. Marilies de Kegel gaf vervolgens een presentatie over de resultaten van een studie naar de impact van huidgerelateerde bijwerkingen bij de behandeling met een EGFR-remmer voor colorectale kanker. De sessie werd afgesloten met een presentatie van Anela Muratovic over het herkennen en managen van bijwerkingen van immuuncheckpointremmers.
Philippe Aftimos van het Institut Jules Bordet vertelde tijdens zijn presentatie over de inzet van gerichte therapieën op basis van genetische afwijkingen als onderdeel van de kankerbehandeling. De ontwikkeling van doelgerichte medicatie (‘precision medicine’) versnelt het proces waarmee nieuwe geneesmiddelen worden ontwikkeld en de goedkeuring van geneesmiddelen door regulatoire instanties. Opleidingsmogelijkheden, uitwisseling van relevante gegevens en online hulpmiddelen zijn van essentieel belang bij het ontwikkelen van geneesmiddelen op basis van genetische afwijkingen. De mogelijkheden wat betreft het richten van een behandeling op een genetische afwijking worden steeds groter. Het ontwikkelingsproces voor doelgerichte medicatie heeft baat bij de organisatie van gedecentraliseerde klinische studies, waardoor meer patiënten kunnen participeren.
Oncologieverpleegkundige Helena McCallig van het Univeristy Hospital Limerick in Ierland gaf vervolgens een presentatie over de rol van verpleegkundigen binnen klinische studies. Klinische studies zijn belangrijk voor het verkrijgen van nieuwe kennis over ziekten en behandelingen. De patiënten die deelnemen aan een klinische studie worden ondersteund door een team zorgverleners, waaronder verpleegkundigen. Verpleegkundigen spelen een essentiële rol door patiënten te informeren over de studie, te ondersteunen bij het geven van geïnformeerde toestemming en door bijwerkingen van de behandeling te monitoren. Daarnaast zijn verpleegkundigen verantwoordelijk voor de gedetailleerde rapportage over interacties met de patiënt, beoordelingen van de patiënt en responses van de patiënt op de behandeling.
Marilies de Kegel is verpleegkundig specialist bij AZ Delta en presenteerde de resultaten van een studie naar de impact van huidtoxiciteit door toediening van een EGFR-remmer voor de behandeling van colorectale kanker. Bijwerkingen aan de huid kunnen leiden tot een verlaagd zelfvertrouwen en zo een substantiële impact hebben op de kwaliteit van leven van de patiënt. Deze patiënten ervaren steun van de mensen in hun nabije omgeving maar ervaren de relatie met buitenstaanders, zoals collega’s en vreemden, tegelijkertijd als moeizaam door de bijwerkingen. Zorgverleners kunnen patiënten ondersteunen door ze informatie, begrip en steun te bieden. Voldoende en open communicatie tussen de verpleegkundige en patiënt over deze bijwerkingen is daarbij van groot belang.
De sessie werd afgesloten met een presentatie van oncologieverpleegkundige Anela Muratovic (University Clinic Golnik, Slovenië) over de bijwerkingen van immuuncheckpointremmers. Ongeveer een vijfde van de patiënten die behandeld worden met immuuncheckpointremmers ervaart hardnekkige problemen als resultaat van de behandeling. Hierbij hebben patiënten professionele begeleiding nodig, waaronder steun van de (oncologie)verpleegkundige. Gespecialiseerde oncologieverpleegkundigen kunnen ernstige complicaties voorkomen en zo de uitkomsten van de behandeling verbeteren.