Oncologie is een specialisatiedomein in volle ontwikkeling. De toegenomen kankerincidentie, de langere overleving, de verschuiving van hospitalisaties naar ambulante zorg, nieuwe en dure behandelmodaliteiten en het chronische karakter van de oncologische populatie zorgen voor vele uitdagingen.
Druk op de afspeelknop om de tekst voor te lezen.
Oncologie is een specialisatiedomein in volle ontwikkeling. De toegenomen kankerincidentie, de langere overleving, de verschuiving van hospitalisaties naar ambulante zorg, nieuwe en dure behandelmodaliteiten en het chronische karakter van de oncologische populatie zorgen voor vele uitdagingen.
Het traject van de patiënt strekt zich uit over verschillende zorgsettings heen en zorgbehoeften worden complexer. Een verdere intensivering van de interprofessionele en transmurale samenwerking dringt zich op. Dit maakt dat de kennis en competenties van zorgprofessionals tot een uiterste limiet gedreven worden, in het bijzonder ook die van de oncologieverpleegkundige.
De toekomst van zorg voor mensen met kanker staat onder grote druk en we ijveren dagelijks om binnen een steeds verder evoluerende en complexer wordende zorgomgeving kwalitatieve en veilige zorg te blijven aanbieden, van preventie tot kankeroverleving en zorg op het levenseinde.
Ook binnen het verpleegkundig beroep zien we noodzakelijke evoluties en de groeiende overtuiging dat we op een efficiënte manier moeten samenwerken willen we een duurzaam antwoord bieden op de complexiteit van zorg, de vele noden van de zorgvragers en hun omgeving en de snel evoluerende onderzoeken behandelingsmogelijkheden. Kritisch reflecteren, evidentie verzamelen, permanent leren, samenwerken, durven en blijven innoveren zijn broodnodig om de oncologische zorg verder te optimaliseren en te professionaliseren.
In de praktijk merken we dat desondanks goede basisopleidingen, voortgezette opleidingen en permanente vormingen, het vertalen van beschikbare evidentie en innovatieve zorgevoluties naar de eigen werksituatie niet evident is.
Als professioneel, peer reviewed tijdschrift kan CancerCare een belangrijk forum zijn voor verpleegkundigen werkzaam binnen de oncologische setting in België en Luxemburg. Een medium om op een toegankelijke manier de vertaalslag te maken van de laatste relevante wetenschappelijke ontwikkelingen, naar de eigen dagelijkse zorgpraktijk.
CancerCare kan een bron aan inspiratie zijn voor startende verpleegkundigen, maar ook voeding geven aan meer ervaren zorgprofessionals om met de nieuwe inzichten aan de slag te gaan, teneinde innovatie binnen de eigen werksituatie te initiëren en te implementeren. Het delen van ervaringen, perspectieven en kritische knipogen kunnen de kwaliteit van zorg ten goede komen en deskundigheidsbevordering bewerkstelligen binnen de eigen praktijkvoering.
Naast de inhoudelijk uitdagingen, beïnvloeden ook de maatschappelijke tendensen zoals de vergrijzing en tekorten op de arbeidsmarkt onze werkcontext. Op vandaag zijn beroepsorganisaties en de eigen kennisnetwerken belangrijke fora om zich te verenigen, kennis te delen en beleid te beïnvloeden.
Het delen van ervaringen, perspectieven en kritische knipogen kunnen de kwaliteit van zorg ten goede komen en deskundigheidsbevordering bewerkstelligen binnen de eigen praktijkvoering.
Het blijft echter een uitdaging voor de grootste beroepsgroep om leiderschap op te nemen, om met één stem te spreken, gemeenschappelijke belangen aan te kaarten en de impact van oncologieverpleegkundigen op de zorg onder de aandacht te brengen. CancerCare moet, naast inhoudelijk topics, ook ruimte voorzien om discussies open te trekken die gelinkt zijn aan de uitoefening van onze professie zelf. Dé kans om als oncologieverpleegkundige mee op de hoogte te blijven van nationale en internationale evoluties en deze ook bespreekbaar te maken binnen de eigen organisatie.
Kortom, CancerCare biedt een enorme opportuniteit binnen het oncologische zorglandschap om evidentie en nieuwe zorgevoluties tastbaar en behapbaar te maken, kennis en ervaringen te delen over de muren van de eigen organisatie heen, maar daarnaast jezelf als verpleegkundige ook te versterken in je rol als klinisch en professioneel leider.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.
Functioneel
Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om u te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een site of over verschillende sites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.