Druk op de afspeelknop om de tekst voor te lezen.
Beste lezer, beste collega,
Het einde van het jaar nadert; een moment om terug te blikken én vooruit te kijken naar de toekomst van ons beroep als verpleegkundigen. We staan in België aan de vooravond van ingrijpende veranderingen, en deze zesde editie van CancerCare biedt een waardevolle inkijk in de wettelijke en praktische ontwikkelingen die onze gezamenlijke toekomst zullen vormgeven. Dit nummer is bedoeld om onze gedachten over de komende transformaties te prikkelen, en om nieuwe perspectieven te bieden op onze rol bij de zorg voor oncologische en hematologische patiënten.
De begeleiding en zorg voor mensen die de ervaring van kanker doormaken, worden steeds complexer en specifieker. Dit vraagt van ons dat we ons blijven bijscholen en vernieuwen, om zo te kunnen voldoen aan de uiteenlopende behoeften binnen het veranderende zorgsysteem.
In dit kader presenteren Justien Arnaert en Nathalie Belpame een kwalitatieve studie onder ouders van kinderen en jongvolwassenen met kanker. Het artikel belicht hun ervaringen, specifieke behoeften en de psychosociale hulpmiddelen die hun zorgtraject kunnen verbeteren. Daarnaast wordt het belang van een nauwe samenwerking tussen ouders en zorgverleners benadrukt. U maakt ook kennis met een ondersteunend hulpmiddel, het ‘Ouder-kompas’.
Vanaf 1 januari 2025 treden diverse hervormingen in werking die de wettelijke en operationele kaders van onze activiteiten wijzigen. Drie artikelen in dit nummer onderzoeken deze veranderingen vanuit verschillende invalshoeken:
Diede Smeets en Robin van Amersfoort bespreken de algemene impact van de hervorming op alle verpleegkundigen, met speciale aandacht voor aansprakelijkheid en de nieuwe functieprofielen.
Na de jaarlijkse bijeenkomst van de Belgische Vereniging van Verpleegkundig Specialisten (BVVS) op 1 oktober 2024, met als thema Hoe omgaan met de nieuwe wetgeving voor verpleegkundigen in geavanceerde praktijk?, richten Elsie Decoene en Ann Van Hecke zich op deze groep verpleegkundigen. Zij belichten zowel de kansen als de uitdagingen van hun officiële erkenning.
Yves Maule analyseert tot slot het wetgevingsproces en stelt belangrijke vragen die beantwoord moeten worden om een harmonieuze implementatie van de hervormingen te waarborgen.
Deze artikelen zetten ons aan tot reflectie over de benodigde vaardigheden voor vandaag en morgen. Ze nodigen uit tot een hernieuwde kijk op onze professionele identiteit en leiderschap. Het is aan ons om de juiste vragen te stellen en bij te dragen aan de vooruitgang en kwaliteit van de zorg.
We hopen dat deze editie u inspireert en uw praktijk verrijkt. Elk artikel nodigt uit om na te denken, aanpassingen door te voeren en vooral om samen verder te evolueren om kwaliteitsvolle zorg en gepersonaliseerde ondersteuning te bieden aan patiënten en hun naasten.
Veel leesplezier,