Door: Johan de Munter RN, MSc
Druk op de afspeelknop om de tekst voor te lezen.
In dit nummer van CancerCare werpen we een licht op de ontwikkelingen binnen de psychosociale zorg. Naast medische vooruitgang groeit de kennis over en erkenning van de psychosociale impact van kanker. De rol van verpleegkundigen is cruciaal, niet alleen bij de coördinatie en het management van behandelingen, maar ook bij de emotionele en psychologische begeleiding van patiënten en hun naasten. Psychosociale zorg is een integraal onderdeel geworden van de hedendaagse behandeling van kanker. Tijdens het verpleegkundig spreekuur kunnen psychosociale noden geïdentificeerd en besproken worden en kunnen patiënten worden doorverwezen naar gespecialiseerde zorgverleners. Daarnaast worden digitale hulpmiddelen, zoals bijvoorbeeld apps, steeds vaker ingezet om de kwaliteit van leven te monitoren en te optimaliseren. Deze editie van CancerCare laat zien dat de toekomst van de zorg ligt in een aanpak waarin niet alleen de ziekte, maar ook de mens achter de ziekte centraal staat.
In deze editie van CancerCare wordt ook de invloed van levensstijl en omgevingsfactoren op kanker verder belicht. Het wordt steeds duidelijker dat deze factoren een cruciale rol spelen in het voorkomen en behandelen van kanker en nieuwe opties biedt voor het verbeteren van de levenskwaliteit bij en na kanker. Bewegingsprogramma’s helpen patiënten hun conditie te verbeteren en bijwerkingen van de behandeling te verminderen. Naast voeding en fysieke activiteit blijkt bijvoorbeeld dat het darmmicrobioom grote invloed op zowel de preventie als de behandeling van kanker kan hebben.
In al deze nieuwe ontwikkelingen blijft de rol van verpleegkundigen essentieel. Verpleegkundigen fungeren als een brug tussen patiënten, artsen en het multidisciplinair team, coördineren de behandeling en bewaken de kwaliteit en veiligheid van de zorg. Ook de betrokkenheid van verpleegkundigen in onderzoek, zoals bijvoorbeeld in het Luxembourg Clinical & Translational Research Centre, draagt bij aan de verdere ontwikkeling van innovatieve therapieën. Bovendien zijn opleidingsprogramma’s voor verpleegkundigen, zoals de bijvoorbeeld de SIO-masterclasses, essentieel om verpleegkundigen op de hoogte te houden van de laatste wetenschappelijke en klinische inzichten.
De toekomst van zorg bij kanker vraagt om een sterke integratie van preventie en vroege detectie. Screeningprogramma’s, ondersteund door geavanceerde diagnostische technieken, zorgen ervoor dat kanker in een vroeg stadium kan worden ontdekt. In nationale preventiecampagnes hebben verpleegkundigen een cruciale rol als informatieverstrekker en coach bij het vergroten van het bewustzijn en het stimuleren van gezonde leefstijlkeuzes.
Ook de oncologische thuiszorg en eerstelijns psychosociale ondersteuning worden steeds belangrijker, zodat mensen met kanker in hun vertrouwde omgeving optimale zorg kunnen ontvangen. De rol van eerstelijns hulpverleners is van essentieel belang om patiënten op een holistische manier te ondersteunen, in het ziekenhuis en in de thuissituatie.
Ik ben ervan overtuigd dat deze editie bijdraagt aan een breder begrip van de uitdagingen en kansen binnen de verpleegkundige zorg bij kanker en een inspiratie vormt voor verdere verbeteringen in de regionale en nationale zorginitiatieven.
Johan de Munter,
hoofdverpleegkundige Kankercentrum UZ Gent, Past-President EONS