Kunstmatige intelligentie helpt artsen bij Kliniek Sint-Jan bij het beoordelen van prostaat MRI’s

oktober 2023 Zorginnovatie Willem van Altena

Als eerste ziekenhuis in Brussel is Kliniek Sint-Jan begonnen met het toepassen van een nieuwe imaging techniek om MRI-beelden van de prostaat sneller en preciezer te analyseren. Dankzij kunstmatige intelligentie (AI) kan het softwareprogramma Quantib Prostate de behandeling sterk verbeteren.

Bij een vermoeden van een prostaatprobleem neemt Kliniek Sint-Jan eerst een MRI-scan van de prostaat. Op basis van die scan beschrijft een radioloog vervolgens de verdachte zone die hij ziet, bepaalt hij het volume, en geeft hij een score (PI-RADS) die bepaalt hoe groot de kans op prostaatkanker is. Een lage score betekent dat de prostaat regelmatig bekeken moet worden, bij een gemiddelde score worden ook andere parameters geanalyseerd en bij een hoge score wordt het letsel door de radioloog afgelijnd en wordt er een biopsie uitgevoerd. In sommige ziekenhuizen bekijkt ook een tweede radioloog de MRI-beelden. 

Bij dit hele proces roept Kliniek Sint-Jan nu de hulp in van AI-software: Quantib Prostate. Het programma automatiseert bepaalde stappen. Zo markeert het mogelijke letsels, en kan het die letsels met een klik op de knop omlijnen en segmenteren als de radioloog ze als verdacht detecteert. De software leidt de arts doorheen een gestandaardiseerd protocol met de PI-RADS score en een analyse van andere parameters. Bovendien kan de output nuttig zijn in een volgende fase, bij de behandeling. Als er bestraling nodig is met een radiotherapietoestel, kan de software het gebied afbakenen dat moet worden behandeld.

Dr. Janne Elst, radioloog in Kliniek Sint-Jan: “Deze techniek is interessant voor de arts en de patiënt. Het werk van radiologen wordt gemakkelijker gemaakt en de resultaten zijn accurater. Door AI te gebruiken, wordt geen enkele stap over het hoofd gezien. De radioloog kan de aanbevelingen van artificiële intelligentie gebruiken om tijdwinst te boeken en conclusies te verfijnen. De patiënt krijgt sneller een kwalitatieve diagnose waardoor prostaatkanker vroegtijdig opgespoord kan worden en het opvolg- of behandelplan gestart wordt.”

Dr. Peter De Wil, diensthoofd urologie in Kliniek Sint-Jan: “Artificiële intelligentie is belangrijk voor de toekomst van de gezondheidszorg. Quantib Prostate ondersteunt ons ook bij het bepalen van het behandel- of zorgtraject van een patiënt. Radiologen, urologen, andere artsen en paramedici bespreken de gestandaardiseerde protocollen samen in het Multidisciplinair Oncologisch Consult. Elke patiënt en diagnose is anders, we stemmen de zorg daar dan ook op af.”

Met de aankoop van de software gebruikt de dienst urologie van Kliniek Sint-Jan opnieuw een innovatieve techniek om mensen met prostaatkanker de beste zorg te bieden. Enkele maanden geleden startte de kliniek met een Lutetium-PSMA-behandeling voor patiënten met uitgezaaide prostaatkanker en sinds enkele jaren wordt de MRI-echo fusie biopsie- en REZUM-techniek toegepast.